Fasolea verde este ușor de stors și consumată sub formă de suc. Are o aromă ușor dulceagă. La prepararea sucului se pot folosi doar teci de fasole sau și alte ingrediente.
Fasolea verde este bogată în vitamina K și minerale potasiu, calciu, magneziu și mangan.
Suc de fasole verde: Freepik.com
O porție de fasole verde crudă conține doar 44 de calorii. Oferă circa:
Vitamina C ajută la producția colagenului și menținerea tinereții și sănătății pielii, tendoanelor, țesuturilor conjunctive și oaselor.
Manganul la rândul său poate ameliora simptomelor de osteoporoză și sindrom premenstrual. Iar vitamina K reduce riscul de fracturi.
Fasolea verde este de asemenea o sursă valoroasă de antioxidanți puternici, precum luteină, beta-caroten și zeaxantină. Acești fac parte din clasa carotenoizilor cunoscuți pentru efectele lor benefice asupra vederii.
Zeaxantina este absorbită în mod special în macula ochilor și de acolo ea exercită efecte protectoare împotriva radiațiilor ultraviolete.
Alimentele bogate în carotenoide pot ajuta la prevenirea cataractei și a degenerescenței maculare. Pentru un efect protector și mai intens asupra ochilor, tecile de fasole verde se pot asocia în rețetele de suc sau salate cu dovlecei și caise de sezon.
Fasolea verde are proprietăți diuretice valoroase. În caz de pietre la rinichi, retenție urinară, albuminurie, gută sau reumatism, se recomandă sucul de fasole verde crudă, câte ½ pahar pe zi.
Citește și Cel mai eficient suc de legume pentru sfărâmarea pietrelor la rinichi
Dr. Marc Bosquet recomandă persoanelor care suferă de aceste afecțiuni să consume zilnic fasole verde, timp de 30 de zile.
Tecile se pot fierbe simplu în puțină apă. Se stropesc cu puțin suc de lămâie și se garnisesc cu usturoi. Apa în care a fiert fasolea verde poate fi întrebuințată ulterior la supe sau ciorbe.
La fel de bine, fasolea verde fragedă se poate folosi crudă în salate.
Așa cum spuneam mai sus, sucul de fasole verde poate fi preparat doar din teci, sau și din alte ingrediente. De pildă, puteți încerca această combinație, propusă de naturopata Claire Georgiou:
Ingrediente
Mod de preparare
Spălați bine toate legumele. Tocați-le mărunt și dați-le prin storcătorul electric.
Dacă nu aveți un storcător, puteți mixa ingredientele într-un blender de viteză mare sau robot de bucătărie cu 1 pahar de apă.
Veți obține un smoothie, adică un suc mai gros. Îl puteți strecura sau consuma ca atare, pentru a beneficia și de mulțimea fibrelor din legume.
Sugestii
Fasolea verde poate fi înlocuită în această rețetă de suc cu zucchini sau dovlecei, cu țelină apio, cu rădăcină de țelină sau cu fenicul.
Spanacul poate fi substituit aici cu salată verde sau kale.
Castravetele poate fi de asemenea înlocuită cu țelină sau dovlecei. În ceea ce privește lămâia, se poate folosi în locul ei lămâie verde (lime) sau grepfrut.
Citește și Rețetă de ceai pentru reumatism, gută, edeme, afecțiuni reno-urinare
Atenție, persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui (ex. Warfarină) nu trebuie să consume cantități mari de alimente bogate în vitamina K, precum teci de fasole verde.
Dacă aveți probleme cu stomacul, evitați să consumați fasole verde crudă. Gătiți-o și nu veți avea reacții neplăcute.
Surse articol:
1. Marc Bosquet, Fasole verde cu ou și smântână, 500 de Rețete Naturale pentru Sănătate și Frumusețe, Editura Nicol, București, 2011, pp. 45, 107-1082. Juicing the Rainbow, Green bean juice: https://juicingtherainbow.com/3137/recipes/juice/green-bean-juice/3. Claire Georgiou, Green Beans in a Juice? Yes Please! Joe Cross: https://www.rebootwithjoe.com/greens-and-beans-juice/4. Megan Ware, Natalie Butler, Everything you need to know about green beans, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/285753
sursa: lataifas.ro