Șofrănelul (Carthamus tinctorius) este un condiment înzestrat cu multiple calități vindecătoare. Este un tonic uterin foarte bun, folosit adesea pentru tratarea sindromului premenstrual dureros și corectarea ciclurilor menstruale neregulate. Consumul de șofrănel ajută la întărirea imunității, crescând astfel capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor și bolilor.
Șofrănel (Carthamus tinctorius)
>Pentru piele și păr. Uleiul de șofrănel este un remediu bun pentru inflamațiile ușoare ale pielii, erupții cutanate sau acnee. Poate fi folosit pentru reducerea uscăciunii pielii și hrănirea ei cu o doză optimă de umiditate. Se poate aplica și pe scalp, sub formă de masaj, pentru dilatarea vaselor de sânge și îmbunătățirea oxigenării scalpului pentru creșterea firelor de păr. Acest lucru se datorează acizilor grași polinesaturați și acizilor grași esențiali.
>Pentru pierderea în greutate. Acidul linoleic care se găsește din abundență în uleiul de șofrănel este cheia unei greutăți optime. Cercetătorii au studiat efectele acestui ulei pe femeile aflate în perioada de post-menopauză care au raportat un exces de greutate. Li s-au administrat câte o linguriță de ulei de șofrănel pe zi timp de 16 zile, și rezultatele au fost foarte bune. Nivelul colesterolului și a zahărului din sânge au fost reduse semnificativ, precum și riscul de obezitate, fără alte schimbări dietetice. Uleiul de șofrănel ajută în special la reducerea grăsimii abdominale și a țesutului muscular crescut.
O doză zilnică de ulei de șofrănel timp de 4 luni poate îmbunătăți astfel nivelul colesterolului, al zahărului din sânge și sensibilitatea la insulină la femeile aflate la menopauză, la persoanele obeze sau cu diabet zaharat de tip 2.
> Boli de inimă. Îmbogățirea dietei zilnice cu câte o lingură de ulei de șofrănel ajută de asemenea la reglarea metabolismului și la reducerea riscului de boli cardiovasculare și diabet. Dovezile cercetătorilor arată că uleiul de șofrănel crește oxidarea lipoproteinelor cu densitate mică, prevenind astfel apariția aterosclerozei. Pentru ateroscleroză se iau câte 15 g de ulei pe zi.
Uleiul de șofrănel este implicat în sinteza de prostaglandine, care sunt responsabile pentru reglementarea vasculară și a reacțiilor inflamatorii care pot provoca hipertensiune arterială. Pentru hipertensiune, se iau câte 1-6 g de ulei pe zi, timp de 2 luni. Ca și agent anti-coagulant (subțierea sângelui), se recomandă câte 60 de ml de ulei de șofrănel pe zi, timp de 2 săptămâni.
Ulei de Șofrănel (Carthamus tinctorius)
>Fibroza chistică. Persoanele cu fribroză chistică prezintă de obicei un deficit de acizi grași din cauza absorbției reduse de substanțe nutritive. De aceea specialiștii recomandă uleiul de șofrănel pentru ameliorarea acestei boli. Uleiul de șofrănel se ia în acest caz în doze mai mari, de 102-132 ml pe zi, timp de 6 săptămâni.
> Afecțiuni ale pielii. Datele preliminare arată că uleiul de șofrănel poate remedia cu succes pielea uscată, aspră, datorată unui deficit de Vitamina A.
O linguriță de boabe de șofran amestecat cu 6 migdale decojite și puțină miere poate ajuta la tratarea constipației. Același leac poate fi de folos femeilor tinere, slabe.
Infuzia de flori de șofrănel îndulcită cu miere poate ajuta de asemenea la tratarea astmului. Pentru astmul bronșic, se amestecă jumătate de linguriță de semințe de șofran măcinate sub formă de pudră cu o lingură de miere. Amestecul se consumă o dată sau de 2 ori pe zi. Este un bun expectorant și poate reduce spasmele prin lichefierea sputei.
Șofrănelul nu este indicat femeilor gravide, deoarece poate da hemoragii. Este contraindicat de asemenea persoanelor cu ulcer peptic sau boli hemoragice, deoarece poate prelungi timpul de coagulare a sângelui.
sursa: lataifas.ro