√ Informațiile prezentate în acest articol sunt recomandate de terapeuta austriacă Maria Treben și se bazează pe experiența personală de mai mulți ani în domeniul plantelor medicinale.
Autoarea a întocmit o listă de 9 plante medicinale utile sănătății, prezentând calitățile principale ale fiecăreia și modul în care le putem folosi.
9 plante medicinale folositoare sanatatii
Maria Treben considera cimbrul o plantă extrem de energizantă. De aceea obișnuia să recomande ceaiul de cimbru în schimbul cafelei de dimineață.
Cei care beau ceai de cimbru pot constata o împrospătare generală, o digestie mai bună și o dispariție a tusei care poate să apară la trezire la unei persoane.
Ceaiul se prepară din planta proaspătă 1 linguriță cu vârf la 1 cană cu apă clocotită. Se consumă doar un ceai pe zi, dimineața.
Savurați-l în tihnă, fără să vă grăbiți!
Privitor la această plantă, Maria Treben spunea că este indicată în dieta tuturor celor care au depășit pragul de 40 de ani.
O cană de ceai de coada-calului pe zi poate menține organismul în formă la bătrânețe, prevenind reumatismul și guta.
Se prepară și se administrează la fel ca ceaiul de cimbru, dar nu neapărat în cursul dimineții.
Mai mult un aliment decât o plantă medicinală, leurda are o importanță covârșitoare pentru organism. În primul rând este un purificator excelent al sângelui.
Are efecte depurative și asupra stomacului și intestinelor. Nu trebuie să ratați sezonul leurdei. Faceți în fiecare primăvară o cură cu frunze crude de leurdă și veți simți efectul binefăcător!
Frunzele se culeg în perioada, aprilie-mai, înainte ca planta să facă flori.
Leurda se poate folosi la salate, se poate presăra peste diverse mâncăruri, sau se poate fierbe precum spanacul.
O altă plantă de primăvară care aduce sănătate organismului este păpădia.
Maria Treben recomandă o cură de 14 zile cu tulpini fragede de păpădie, recoltate în momentul înfloririi plantei. Se pot consuma câte 10 tije de păpădie pe zi, mestecându-se încet.
Cei obosiți vor simți efectul revigorant al acestei curei!
Citește și Conservarea plantelor medicinale prin uscare și fermentare
La fel ca leurda, pătlagina ajută organismul prin efectul de detoxifiere.
Maria Treben recomanda siropul de pătlagină pentru curățarea sângelui.
Rețeta autoarei este aceasta:
Se adună 4 pumni de frunze de pătlagină verzi. Se spală bine și se storc. Se dau apoi prin mașina de carne (ori prin robot).
Terciul obținut se mută într-o cratiță, în care se adaugă puțin apă, pentru diluare. Se pun apoi 250 g de miere de albine și 300 g de zahăr brut.
Cratița se așază pe foc și se încălzește amestecul până ajunge la punctul de fierbere și zahărul s-a topit.
Pasta omogenă se toarnă în borcane de sticlă și se țin la frigider.
Adulții pot lua câte 1 lingură de sirop pe zi, iar copiii câte 1 linguriță. Acesta se administrează înainte de masă.
Toate femeile ar trebui să cunoască puterea vindecătoare a acestei plante. Preotul bavarez Sebastian Kneipp îndemna femeile să bea ocazional ceai de coada-șoricelului pentru a se păzi de afecțiunile ginecologice.
Această plantă ajută atât în tulburările menstruale, cât și în cele provocate de menopauză.
Se poate bea câte 1 ceașcă de ceai de coada-șoricelului în fiecare zi, pe toată durata anului.
Se folosește 1 linguriță cu vârf de plantă la 1 cană cu apă clocotită.
Citește și Top 10 cele mai bune plante medicinale şi efectele lor
Autoarea susține că sunătoarea poate fi o plantă de sprijin pentru fetele aflate în perioada pubertății. Are efecte calmante, liniștește somnul și înlătură stările de depresie, anxietate, irascibilitate și stres.
„Recomand fetelor tinere să bea zilnic, pe o perioadă mai îndelungată două căni de ceai de sunătoare pe zi”.
Sunătoarea poate interacționa cu anumite medicamente (ex. antidepresive, anticoncepționale).
Și uleiul de sunătoare este un remediu foarte bun de avut în casă, fiind util în arsuri și răni.
O altă plantă care poate ajuta la curățarea și împrospătarea sângelui este urzica.
Autoarea recomandă în fiecare primăvară efectuarea unei cure cu mlădițe tinere de urzici. Acestea se prepară sub formă de infuzie, care se va administra în 3 doze zilnic, pe o durată de 4 săptămâni.
O cană de ceai se bea neapărat dimineața, iar celelalte două în restul zilei.
Urzicile reapar toamna, perioadă în care se poate repeta cura. În rest, se poate consuma zilnic câte 1 cană de ceai făcut din urzici uscate, pe tot parcursul anului.
Citește și Scurt ghid de utilizare a plantelor medicinale
Această plantă este inclusă în această listă datorită efectelor sale normalizatoare asupra tensiunii arteriale și a circulației sangvine. Vâscul ajută atât în hipertensiune arterială, cât și în hipotensiune arterială.
Maria Treben recomandă anual câte 1 cură de 6 săptămâni cu cea de vâsc. În primele 3 săptămâni de cură se vor administra câte 3 ceaiuri pe zi. Apoi timp de săptămâni se beau 2 cești pe zi, iar în ultima săptămână doza se reduce la 1 ceașcă pe zi.
La prepararea ceaiului se folosesc frunzele și ramurile tinere de vâsc, nu și bobițele care sunt otrăvitoare.
Cel mai bun vâsc este cel care crește pe măr. Alte specii favorabile utilizărilor terapeutice sunt speciile de vâsc de păr, mesteacăn, frasin și brad.
Evitați vâscul de pe plop, arțar, salcie și tei. Acestea pot fi toxice pentru consumul uman, mai ales vâscul de pe plop.
Este indicat ca recoltarea să se facă în perioada iernii (noiembrie-aprilie), când există un risc mai mic de a confunda vâscul bun cu vâscul de stejar (Loranthus europaeus).
Tăiați ramurile lemnoase și îndepărtați fructele (bobițele). Ramurile trebuie să aibă un diametru de minim 5 cm. Se pun la uscat în locuri bine ventilate, pe jos sau atârnate de sfoară.
Vâscul nu este recomandat în alergii, febră mare, boli inflamatorii acute, tuberculoză sau alte boli cu evoluție cronică. Trebuie evitat pe perioada sarcinii și alăptării.
Poate interacționa cu medicamentele pentru inimă, hipertensiune arterială, depresie și cu anticoagulantele.
Administrat în doze mari sau pe termen lung, vâscul poate cauza toxicitate. Simptome de toxicitate sunt: vărsături, diaree, hipotensiune, dureri de cap, leșin, ritm cardiac scăzut, mâncărimi, nivel de zahăr în sânge crescut. Fructele bobițele albe sunt otrăvitoare.
Citește și Lunile în care se culeg plantele medicinale
Sursă articol: Maria Treben, Plante medicinale din grădina Domnului, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2008, pp. 46-47
sursa: lataifas.ro