„Combinațiile alimentare” se referă la o teorie lansată în medicina Ayurveda antică, potrivit căreia anumite alimente merg bine împreună, iar altele nu.
Susținătorii acestei filosofii sunt de părere că asocierea nepotrivită a unor alimente poate duce la probleme digestive, acumulare de toxine și implicit la boli.
Alimente incompatibile
În schimb, prin combinarea corectă a mâncărurilor putem obține o digestie mai bună.
Iar atunci când digestia funcționează la nivel maxim, capacitatea organismului de absorbție a nutrienților va fi de asemenea mai mare.
Deși au rădăcini antice, aceste principii au revenit în atenția experților prin secolul al 19-lea, fiind incluse în „Dietei Fânului” (Hay Diet).
Această „știință a combinării alimentelor”, așa cum a fost ea numită, face o clasificare a alimentelor pe grupuri, în funcție de:
Ținând cont de aceste specificații, alimentele vor fi combinate la modul cel mai optim la o masă.
Fără nici o îndoială, nu este suficient să mâncăm alimente sănătoase pentru a fi sănătoși. În egală măsură, este important să asociem corect alimentele la o masă.
Din perspectiva Ayurveda, fiecare aliment are un anumit gust, o anumită energie (fierbinte sau răcoritoare) și produce un anumit efect asupra sistemului digestiv după ce este digerat.
Dacă vom mânca alimente diferite la aceeași masă, riscăm să suferim de indigestie, gaze, balonare, fermentații intestinale. Ne vom alege de asemenea cu o acumulare nedorită de toxine.
Lapte cu banane. Acest amestec poate perturba flora intestinală și crea toxine. Este o combinație care predispune la alergii, congestie nazală, tuse sau alte simptome de răceală.
Deși ambele sunt dulci la gust și au o energie răcoritoare, după digerare ele produc efecte diferite.
Unele alimente pur și simplu nu se potrivesc împreună, deoarece au rate diferite de digerare. De pildă, leguminoasele cu brânzeturile, sau friptură cu cartofi.
Un alt exemplu concludent: lapte cu pepene galben. Amândouă alimente sunt răcoritoare, dar laptele are efect laxativ, în timp ce pepenele galben este diuretic.
Întrucât laptele se digeră mai greu, acidul stomacal folosit pentru digerarea pepenelui poate duce la coagularea laptelui.
Citește și Combinații alimentare periculoase pentru digestie
Ca reguli generale:
Fructele și produsele lactate trebuie consumate doar pe stomacul gol.
Fructele trebuie consumate separate de legume și invers.
Nu amestecați alimente care conțin amidon cu proteine sau cu alimente acide.
Nu combinați mai multe tipuri de proteine. Proteinele nu trebuie asociate cu grăsimi.
FASOLEA cu fructe, brânză, ouă, lapte, iaurt, pește sau carne.
OUĂLE cu fructe, fasole, brânză, iaurt, lapte, pește sau carne,
FRUCTELE cu nici un fel de aliment (excepție fac curmalele cu lapte sau cazurile când alimentele sunt gătite)
CEREALELE cu fructe sau tapioca.
BĂUTURILE FIERBINȚI cu brânză, pește, carne, amidon, iaurt, mango.
LĂMÂIA cu lapte, iaurt, roșii, castraveți.
PEPENELE GALBEN cu nimic (acest fruct trebuie mâncat separat).
LAPTELE cu banane, cireșe, pepene galben, fructe acre, pâine cu drojdie, pește, carne, iaurt.
LEGUMELE SOLANACEAE (roșiile, cartofii, ardeii, vinetele) cu castraveți, produse lactate sau pepene galben.
RIDICHEA cu lapte, banane, stafide.
IAURTUL cu fructe, brânză, ouă, băuturi fierbinți, carne, lapte dulce, roșii, ardei, vinete, cartofi sau alte legume solanaceae.
TAPIOCA cu fructe (mai ales banane și mango), fasole, stafide.
Citește și Cele mai puternice combinații alimentare pentru sănătate
Indienii folosesc multe condimente și mirodenii la mâncărurile pe care le prepară. Acestea ajută alimentele să devină mai compatibile, sau să își mai piardă din impactul asupra sistemului digestiv.
De exemplu cardamom cu cafea sau piper negru cu cartofi.
Unele persoane reușesc, de-a lungul timpului, să se adapteze la anumite combinații nepotrivite (de pildă mere cu brânză), devenind astfel imuni la reacțiile negative.
De asemenea, gătirea mai multor legume în aceeași cratiță sau tigaie (ex. legume mexicane) le poate ajuta să se „înțeleagă” mai bine. Mai ales dacă adăugați și condimente.
Tuturor ni s-a întâmplat să ne simțim rău după o masă copioasă sau din cauza unei combinații nefericite de mâncăruri.
De aceea este important să acordăm mai multă importanță modului în care asociem alimentele.
Este o strategie simplă prin care ne putem îmbunătăți semnificativ digestia și implicit starea generală de sănătate.
Pentru stimularea digestivă:
Citește și 5 combinații de alimente care “repornesc” creierul, cresc concentrarea și memorarea
Surse articol:
1. Banyan Botanicals, Ayurvedic Food Combining: https://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/living-ayurveda/diet/ayurvedic-food-combining/2. Ayurveda, Incompatible Food Combining: https://www.ayurveda.com/resources/food-and-nutrition/incompatible-food-combining3. Taylor Jones, Does Food Combining Work? Fact or Fiction, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/food-combining#TOC_TITLE_HDR_2
sursa: lataifas.ro