Scorțișoara este o mirodenie pe care ar trebui să o folosim mai des în sezonul rece, datorită capacității sale de a pune sângele în mișcare și de a combate afecțiunile respiratorii.
În plus, mărește nivelul de energie și îmbunătățește dispoziția.
Ceai de scortisoara si miere pentru raceala si digestie: Kamran Aydinov www.freepik.com
În scop terapeutic trebuie folosită scorțișoara indiană Ceylon. În comerț se găsește de regulă un sortiment chinezesc de scorțișoară, care se numește „Cassia”.
Varietatea „Ceylon” are o cantitate mai mică de cumarină, o substanță care în doze mari poate deveni toxică.
Administrată excesiv și pe termen lung, Cassia poate agrava starea persoanelor cu sângerări sau hemoragii.
Trebuie să rețineți că scorțișoara Ceylon (Cinnamomum zeylanicum) este considerată scorțișoara adevărată. Aceasta are o aromă mai delicată și este mai dulce decât Cassia.
Scorțișoara este înzestrată cu numeroase proprietăți medicinale:
Principalii compuși din scorțișoară sunt taninurile, eugenolul, uleiul volatil, mucilagiile și zaharurile complexe.
Ingrediente
Mod de preparare
Părțile aeriene ale plantelor (frunzele și florile) se prepară de regulă prin infuzare, în timp ce rădăcinile și scoarța se prepară prin decoct.
Mărunțiți batonul de scorțișoară și puneți-l la fiert în apă, la foc mic, sub capac.
Lăsați să fiarbă 10 minute, apoi strecurați.
Ceaiul de scorțișoară poate fi folosit îndeosebi în sezonul răcelilor și gripei. Scorțișoara are proprietăți deopotrivă antivirale și antibacteriene.
Datorită efectelor antibiotice, ceaiul de scorțișoară și miere calmează durerile în gât și combate infecțiile virale.
Este deosebit de plăcut la gust și încălzește corpul în zilele reci de toamnă sau de iarnă.
Potrivit Annie’s Remedy, ceaiul de scorțișoară poate fi folosit în următoarele afecțiuni:
Dr. Marc Bosquet recomandă utilizarea scorțișoarei în doze mici (1-2 g infuzate 10 minute într-o cană cu apă). Autorul citează beneficiile sale în oboseală, anemie, colită, diaree, febră și dureri menstruale.
Se pot consuma câte 2-3 căni de infuzie de scorțișoară pe zi. Este indicat să beți ceaiul după ce ați mâncat.
Pentru facilitarea proceselor digestive, pudra de scorțișoară poate fi adăugată în unele mâncăruri și băuturi.
Nu trebuie neglijată nici acțiunea stimulatoare a scorțișoarei asupra inimii și a circulației sangvine.
Surse articol:
1. Annie’s Remedy, Cinnamon And Honey Tea: https://www.anniesremedy.com/cinnamon-and-honey-tea-remedy-308.php2. Annie’s Remedy, Cinnamon Cinnamomum zeylanicum, C. cassia: https://www.anniesremedy.com/cinnamomum-zeylanicum-cinnamon.php3. Marc Bosquet, Scorțișoara, 500 de Rețete Naturale Pentru Sănătate și Frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 854. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Scorțișoara, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. II, Editura Kamala, Brașov, 2000, p. 262
sursa: lataifas.ro