Deşi măsurile în vigoare privind răspândirea şi combaterea contaminării cu virusul SARS CoV 2 nu ne permite întâlnirea cu dumneavoastră dragi părinţi, dorim, în continuare, să venim în sprijinul dumneavoastră cu sfaturi şi soluţii oferite de specialişti în domeniul creşterii şi educaţiei copiilor aici, în mediul on- line.
Tema pe care am ales să v-o prezentăm azi este: „Activităţi de educaţie timpurie în creşe”, pregătită cu drag pentru dumneavoastră, de către Nicoleta Simona şi Paula Tabita – educatoare în cadrul Creşei nr.9 – „Căsuţa din Poieniţă”, prin intermediul ei dorind să aflaţi care sunt activităţile de educaţie timpurie desfăşurate în creşe şi care este rolul lor în dezvoltarea armonioasă a copiilor dumneavoastră.
În creşe, pe lângă îngrijire şi servicii medicale, copiii au parte de activităţi menite să le deschidă drumul spre învăţarea lucrurilor care îi înconjoară, activităţi care acoperă cele cinci arii de dezvoltare a copilului: dezvoltarea fizică, a sănătăţii şi a igienei, dezvoltarea socio-emoţională, învăţarea, dezvoltarea limbajului şi a comunicării şi dezvoltarea cognitivă.
Educaţia timpurie este un demers care vizează copilul şi dezvoltarea sa integrată, dar şi dezvoltarea abilităţilor parentale şi instituţionale, cu scopul de a răspunde cât mai adecvat nevoilor individuale ale copilului. În creşe, educaţia timpurie se realizează pe baza unui curriculum naţional, centrat pe dezvoltarea fizică, cognitivă, emoţională şi socială a copiilor, respectiv pe evaluarea, diagnosticarea şi remedierea timpurie a eventualelor deficienţe de dezvoltare.
Curriculumul pentru educaţia timpurie a copiilor cu vârsta cuprinsă între naştere şi 3 ani se raportează la câteva principii:
– Abordarea holistică a dezvoltării copilului;
– Educaţia centrată pe copil şi pe dezvoltarea globală în contextul interacţiunii cu mediul natural şi social;
– Adecvarea la particularităţile de vârstă şi individuale;
– Evitarea exprimărilor, prejudecăţilor de tip discriminator.
– Incluziune socială; luarea în considerare a nevoilor educaţionale speciale ale copiilor;
– Celebrarea diversităţii;
– Luarea în considerare a experienţei culturale şi educaţionale cu care copilul vine din familie şi comunitate.
– Centrarea pe nevoile familiilor;
– Valorificarea principiilor învăţării autentice.
Obiectivele specifice ale educaţiei timpurii a copilului de la naştere la 3 ani sunt:
– Dezvoltarea integrală normală şi deplină a copilului, valorificându-se potenţialul fizic şi psihic al acestuia, respectându-se ritmul propriu de dezvoltare al acestuia, nevoile sale şi specificul activităţii sale de bază în învăţare – jocul;
– Dezvoltarea capacităţii de a interacţiona cu alţi copii, cu adulţii şi cu mediul pentru a dobândi cunoştinţe, deprinderi, atitudini şi conduite noi; încurajarea explorărilor, exerciţiilor, încercărilor şi experimentărilor, ca experienţe autonome de învăţare;
– Descoperirea, de către fiecare copil, a propriei identităţi, a autonomiei şi dezvoltarea unei imagini de sine pozitive;
– Sprijinirea copilului în achiziţionarea de cunoştinţe, capacităţi, deprinderi şi atitudini necesare acestuia la intrarea în şcoală şi pe tot parcursul vieţii.
– Rutinele sunt activităţi reper după care se derulează întreaga activitate a zilei. Acestea sunt: sosirea copilului, întâlnirea de dimineaţă, micul dejun, deprinderile de igienă, masa de prânz, somnul şi plecarea acasă.
– Tranziţiile sunt activităţi de scurtă durată care fac trecerea de la activităţile de rutină la cele de învăţare (ex: joc cu text şi cânt, cu anumite mişcări cunoscute deja de copii).
– Jocurile şi activităţile liber alese sunt cele pe care de regulă copiii şi le aleg şi care îi ajută să socializeze unii cu alţii.
Vă mulţumim pentru încrederea acordată şi nu uitaţi:
– Vorbiţi-i copilului despre creşă în mod pozitiv şi încurajator!
– Asiguraţi-l în mod repetat şi cu fermitate că vă veţi întoarce după el!
– Aşteptaţi-l cu braţele deschise cu un zâmbet larg şi cu aprecierea că s-a descurcat minunat!
– Spuneţi-i copilului cât de mult îl iubiţi!
– Şi atunci bucuria lor, va fi fără margini!