Ce este patrimoniul cultural? Cine sunt personalităţile care au contribuit la dezvoltarea oraşului şi care sunt locurile care păstrează urmele devenirii sale? Cum coabita lumea rurală cu cea urbană într-un oraş în perpetuă schimbare? Care erau locurile de recreere ale bucureştenilor? Ori meseriile, obiceiurile şi tradiţiile în oraşul vechi şi cum s-au transformat ele până în zilele noastre? Cum au influenţat toate acestea devenirea Capitalei contemporane şi, mai cu seamă, cum sunt ele relevante astăzi şi de ce merită cunoscute? sunt doar câteva dintre temele discutate şi întrebările lansate în cadrul Lecţiei de patrimoniu Bucureşti, un proiect pilot de educaţie pentru patrimoniu prin care copiii şi adolescenţii sunt invitaţi să descopere diversitatea culturală a oraşului nostru.
„Povestim despre locuri şi monumente istorice, despre tradiţii şi, mai ales, despre oamenii care le-au dat viaţă. Înţelegem şi punem laolaltă istorie, arhitectură, artă, spiritualitate, etnografie, antropologie, aşa cum se îmbină acestea firesc, în obiectivele de patrimoniu. Propunem activităţi creative. Călătorim împreună în inima Bucureştilor de-altădată”, declară Adriana Scripcariu, istoric de artă, cea care dă viaţă acestui proiect.
Lecţia de patrimoniu este un proiect de e-learning şi se adresează deopotrivă elevilor (7-18 ani), părinţilor şi cadrelor didactice. O introducere în domeniul patrimoniului cultural, cu exemple din Bucureşti şi din România, sub forma unor episoade săptămânale realizate şi găzduite de Şcoala de la Piscu şi prezentate de Adriana Scripcariu împreună cu fiica ei, Maria. Etapa pilot a proiectului se derulează până în luna noiembrie 2020 şi cuprinde 20 de lecţii interactive online. În total, aproape 6 ore de material audio-vizual accesibil gratuit şcolilor, bibliotecilor, asociaţiilor care derulează activităţi educaţionale, precum şi tuturor celor interesaţi să cunoască oraşul altfel. Proiectul se bucură de atenţia publicului, lecţiile acumulând deja peste 27.000 de vizualizări pe YouTube şi peste 132.000 pe Facebook.
Iniţiat şi susţinut de Primăria Municipiului Bucureşti prin Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public (fosta Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic) şi realizat de Şcoala de la Piscu, Lecţia de patrimoniu Bucureşti a luat naştere în această primăvară, în plină izolare, ca răspuns la o necesitate acut resimţită deopotrivă în mediul cultural şi educaţional autohton. În contextul epidemiei cu noul coronavirus Covid-19, sistemul de educaţie românesc este nevoit să se adapteze rapid, reconfigurând infrastructura de învăţare, materialele didactice şi formatul lecţiilor. Ne dorim să venim în întâmpinarea cadrelor didactice şi a părinţilor – nevoiţi să devină de multe ori profesorii de-acasă ai copiilor lor – cu un suport educaţional inovativ, interactiv şi adaptat nevoilor contemporane de studiu ale publicului tânăr. Promovăm patrimoniul cultural local şi, împreună, învăţăm să ne (re)apropriem oraşul.
Unde pot fi urmărite lecţiile de patrimoniu?
Episoadele au o durată medie de 15-20 minute şi sunt disponibile online, gratuit – fiecare nou episod este încărcat în fiecare miercuri seară pe canalul YouTube AMPT şi pe pagina de Facebook Lecţia de patrimoniu Bucureşti. Cu un suport vizual extraordinar de bogat şi urmând o structură flexibilă, lecţiile conţin explicaţii, provocări şi exerciţii, cărţi şi resurse de învăţare; facilitează momente de răgaz destinate explorării digitale sau la pas a oraşului şi pun la dispoziţia publicului materiale foto-video inedite de arhivă. În plus, pe pagina de Facebook a proiectului copiii pot participa la diverse concursuri cu premii şi pot accesa conţinut suplimentar care să îi ghideze în călătoria prin Bucureştii de ieri şi de azi.
De asemenea, tot în fiecare miercuri, lecţiile sunt difuzate de Trinitas TV (de la ora 20:30) şi de Radio Trinitas – în cadrul emisiunii Bucuria Poveştilor (exclusiv în format audio).
Caută pe YouTube playlist-ul Lecţia de patrimoniu sau accesează direct link-ul către canalul YouTube AMPT. Iată câteva dintre titlurile lecţiilor ce pot fi deja urmărite online:
– Ce este patrimoniul Cultural?
– Înapoi în timp, pe vremea Brâncovenilor
– Bucureştii olarilor
– Obiceiuri în Târgul Moşilor
– Pe urmele istoriei, pe strada Mântuleasa
– Bucureştii negustorilor
– Pe urmele lui Ion Mincu, prin Bucureşti
– De la Muzeul de la Şosea la Muzeul Ţăranului Român
Petrece toamna altfel şi explorează oraşul alături de Lecţia de patrimoniu Bucureşti!
Lecţia de patrimoniu Bucureşti este un proiect iniţiat şi susţinut de Primăria Municipiului Bucureşti prin Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public (fosta Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic) şi realizat de Şcoala de la Piscu, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, DEM Creativ, trei parale şi Anton Pann Ensemble.
Concept, documentare şi scenariu: Adriana Scripcariu
Prezentat de: Maria şi Adriana Scripcariu
Filmare: Andi Ostafi
Editare video: Diana Iabraşu, Vladimir Traşă
Desene şi linogravuri: Maria, Teodora, Grigore, Tecla şi Ioan Scripcariu
***
Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public (fosta Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic) – DGAPMFP este un serviciu public de interes local al Municipiului Bucureşti, având ca obiectiv administrarea monumentelor de for public proprietate a Municipiului Bucureşti, respectiv organizarea activităţilor tehnico-economice privind conservarea, restaurarea, protejarea, verificarea, evidenţa, întreţinerea, amplasarea şi punerea în valoare a acestora. DGAPMFP răspunde de întocmirea şi administrarea registrului local al patrimoniului turistic al Capitalei. Totodată, DGAPMFP iniţiază, susţine sau derulează evenimente şi proiecte culturale cu scopul de a promova patrimoniul cultural al Capitalei. / ampt.ro
Şcoala de la Piscu este un loc, o stare de spirit şi o provocare pentru oricine doreşte să simtă frumuseţea patrimoniului cultural românesc şi să se familiarizeze cu valorile acestuia. S-a născut din proiectele
Asociaţiei Gaspar, Baltasar & Melchior, ONG cu misiune cultural-educativă care lucrează din anul 2006 în satul Piscu (jud. Ilfov), fostă vatră de olari. Ne dorim să contribuim la formarea unor generaţii mai conştiente de moştenirea noastră culturală şi mai ataşate de acest frumos martor al istoriei. Cum? Prin ateliere, tabere de creaţie, şcoli de vară, întâlniri, cărţi despre patrimoniul cultural pe înţelesul tuturor, o şcoală primară cu specific de patrimoniu, cercetare antropologică, o platformă culturală on-line şi, în curând, un muzeu-şcoală. Pentru a supravieţui, patrimoniul cultural are nevoie de dragoste! / piscu.ro
Facebook: facebook.com/Patrimoniulcultural/