Voluntarii Catedralei Naţionale au sprijinit, sâmbătă, 10 octombrie, 2020 prin intermediul campaniei „Ajutor pentru elevi”, 35 de copii şi tineri din localităţile prahovene Cioceni, Pleaşa dar şi Balta Neagră din judeţul ilfov. Proiectul „Ajutor pentru elevi” sprijină copiii proveniţi din familii cu posibilităţi materiale reduse.
Elevii au primit din partea voluntarilor ghiozdane cu rechizite, articole vestimentare, produse de igienă, dulciuri, iar unii dintre ei laptopuri şi tablete.
DĂNUŢ PRUNĂ, voluntar coordonator – Paraclisul Catedralei Naţionale a declarat la finalul acţiunii: „Educaţia este una dintre componentele de bază a societăţii în care trăim şi totuşi sistemul educaţional din ţara noastră este departe de a fi eficient. Aceste deficienţe au fost confirmate de contextul pandemic, în care s-au constatat dificultăţile de trecere a sistemului educaţional în mediul online, cu care se confruntă atât profesorii cât şi elevii. Programul „Ajutor pentru elevi”, facilitează accesul tinerilor la educaţie prin oferirea de produse necesare desfăşurării în condiţii optime a activităţii şcolare pe întreaga durată a anului şcolar, reducând rata abandonului şcolar şi sărăcia educaţională din rândul copiilor.
Astfel, cu puţin sprijin din partea noastră, elevii vor avea acces la o educaţie de calitate, cum am mai declarat, cea mai importantă investiţie este investiţia în educaţie, iar aceşti copii pe care i-am ajutat astăzi sunt viitorul acestei comunităţi.”
COSMINA CARTAS – voluntar la Paraclisul Catedralei Naţionale menţionează cu entuziasm: „O să rămân cu imaginea bucuriei copiilor şi cu un sentiment de împlinire.”
Prof. ADRIANA LAZĂR, director – Şcoala Gimnazială „Lizeta-Paul Grecianu” din Cioceni, judeţul Prahova a spus: „Sprijinul acordat este foarte important şi, dacă ar fi să sintetizez într-o singură frază acţiunea de astăzi, aş spune că voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale au produs multă bucurie în rândul copiilor noştri. Acţiunea aceasta este foarte binevenită în perioada aceasta în care suntem cu toţii supuşi unor întâmplări care nu depind de noi. Au făcut un lucru extraordinar.
Cât priveşte învăţarea în mediul online, ne-am străduit. Avem o platformă dedicată, doar că mulţi dintre copii se conectează prin telefonul părinţilor. Când părinţii nu sunt acasă deja este o problemă şi este destul de dificil având în vedere că în comunitatea noastră posibilităţile materiale sunt modeste. Dar încercăm să facem faţa şi ne descurcăm.”
Pr. paroh DUMITRU LAZĂR – Parohia Cioceni, judeţul Prahova subliniază: „Vreau să vă spun, şi nu pentru prima dată, că voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale sunt o binecuvântare pentru copiii de la Cioceni. Spun asta în contextul unui an foarte greu, am avut o primăvară foarte grea, pe urma a venit vara, ne-a fost cald, ne-a fost un pic mai bine. Noi, la ţara, am stat mai mult pe afară, dar a venit acum toamna care este foarte grea pentru fiecare dintre noi, pentru familiile noastre şi pentru ţara noastră, şi nu în ultimul rând pentru că suntem în mijlocul copiilor, este grea pentru scoală. Vreau să vă spun că nu întâmplător suntem în curtea bisericii, că întotdeauna credinţa şi educaţia sunt luminătorii vieţii societăţii în care trăim, fiindcă, fără educaţie, ştim prea bine, nu putem progresa spiritual, deci nici material. În contextul acesta, ceea ce au făcut azi aici voluntarii, venind în sprijinul acestor copii, i-au ajutat să meargă şi să rămână pe drumul acesta al şcolii. Fară şcoală, nu avem nici o şansă. „
Pr. paroh GHEORGHE NUŢU POPESCU Parohia Balta-Neagră, judeţul Ilfov a adăugat: „Astăzi, ca de obicei, voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale au venit cu bucurie în mijlocul copiilor aducându-le daruri pe care mulţi le aşteaptă, pentru că sunt copii cu posibilităţi materiale reduse, din familii asistate social , parinţii nu au unde lucra, şi atunci copiii vor să meargă la şcoală, unii dintre ei au şi rezultate bune dar nu au cu ce. Atunci voluntarii au făcut un efort şi le-au adus daruri, ghiozdane, dulciuri, produse de stricta necesitate care le sunt de un real folos şi care îi ajută să îşi desfăşoare activitatea didactică la şcoală”.
Pr. paroh MARIUS GHEORGHE – Parohia Pleaşa, judeţul Prahova a menţionat: „A fost o mare bucurie pentru copiii din satul nostru să primească vizita voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale. Cu adevarat, în aceste vremuri prin care trecem avem nevoie de ajutor şi trebuie să fim împreună. Sprijinul oferit de voluntari arată prin fapte dragostea pe care aceştia o poartă fată de copiii de aici, din satul nostru dar şi faţă de copiii din celelalte sate şi oraşe prin care merg voluntarii.
Pentru noi, bucuria a fost cu atat mai mare cu cât am împlinit şi o dorinţă a unui copil, Alin, unul din copiii înscrişi în acest program nou, „Ajutor pentru elevi”. El îşi dorea foarte tare un laptop şi iată că bunul Dumnezeu i-a împlinit această rugăciune. Şi, mai mult de atât, a primit şi o minge. Bucuria lui este şi bucuria noastră şi îi suntem recunoscători lui Dumnezeu şi acestor voluntari minunaţi care, iată, merg prin sate, prin oraşe, merg la oamenii aflaţi în suferinţă şi le arată că biserica se află alături de ei, că Hristos le poartă de grijă, şi că, întotdeauna când trecem prin încercări şi greutăţi avem la cine să apelăm, în primul rând la Dumnezeu. Şi iată că Dumnezeu lucrează prin aceşti oameni minunaţi.
Dumnezeu împrumută mâinile oamenilor buni atunci când vin în ajutorul semenilor”.
De la începutul campaniei, din luna septembrie, peste 200 de copii au beneficiat de programul „Ajutor pentru elevi”.
Dănuţ – Viorel Pruna
Voluntar Coordonator – Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului