Dr. Mihaela Bilic este pe cât de apreciată de unii, pe atât de contestată. Ideile sale legate de alimentație nu pot fi încadrate în șabloanele clasice.
Dimpotrivă, nutriționistul demontează miturile despre cum ar trebui să mâncăm ca să nu ne îngrășăm și câte mese pe zi ar trebui să avem de fapt.
Ne ingrasam din ciuguleli nu din mesele traditionale: Fain&Simplu cu Mihai Morar
Sfaturile sale sunt fondate pe noțiuni din psihonutriție, un domeniu foarte puțin cunoscut la noi.
Majoritatea oamenilor iau în greutate din cauză că mănâncă foarte des.
Având la dispoziție atât de multă mâncare, este foarte greu să ne abținem.
Nu avem pauze între mese, pentru că nici măcar nu mai avem acele trei mese principale clar definite.
Mâncăm aproape în continuu. Nu lăsăm stomacului nici un moment de respiro.
Citește și Cum să mănânci mai puțin și să dobândești moderația dr. Mihaela Bilic
Cauza îngrășării nu este mâncatul tradițional, adică acele mese normale formate din ciorbă, tocăniță sau alt fel principal.
Ronțăielile între mese sunt dușmanii siluetei.
Dr. Bilic spune că cei mai mulți se îngrașă din ciuguleli.
Problema este că majoritatea roințăielilor sunt bogate în carbohidrați și calorii.
Și de ce ce ciugulim mai des, de ce am mânca mai mult.
Oamenii mănâncă de cele mai multe ori fără să le fie câtuși de puțin foame.
Mănâncă din obișnuință, din plictiseală, din frica de a nu le coborî nivelul glicemiei și a li se face rău.
Foamea este o senzație reală, care nu poate fi eliminată complet.
Ea poate fi însă redusă la tăcere. Poate fi amânată, poate fi ținută în frâu.
Dr. Bilic este de părere că foamea trebuie lăsată să crească.
Citește și Stomacul poate fi educat să primească mâncare puțină dr. Mihaela Bilic
Pe o scară de la 1 la 10, trebuie să mâncăm atunci când senzația de foame a ajuns la punctul 6-7, spune nutriționistul.
„Trebuie să ne oprim din mâncat. Să așteptăm să ne fie foame de nota 6-7 și atunci să mâncăm”.
Trebuie să avem 4-5 ore între mese. Aceasta este, potrivit doctorului Bilic, cea mai bună strategie pentru a preveni acumularea de kilograme în plus.
„Deja când ai eliminat ronțăiala dintre mese, deja ești profesor […] Să ai 5 ore pauză”.
A mânca atunci când îți este realmente foame înseamnă maturitate alimentară.
Sunt studii care arată că mâncatul mai puțin face bine sănătății.
Postul intermitent acea pauză mare între mese prelungește viața, spre deosebire de excesul alimentar, care declanșează un pachet de boli.
Motto-ul medicului Mihaela Bilic este, așadar, cât se poate de pertinent în umbra acestor noutăți științifice:
„Haideți să mâncăm mai rar și mai puțin”.
Problema celor care îngrașă peste măsură este că mănâncă prea mult, și nu pentru că mănâncă produse nesănătoase.
Oricine vrea să slăbească trebuie să reducă din mâncare. Fie din numărul de feluri la o masă, fie din numărul meselor.
Cantitatea mâncărurilor consumate într-o zi trebuie ajustată cu 30-50%.
Nu contează atât de mult ce pui în farfurie. Dr. Bilic spune că cineva poate slăbi cu sarmale, cu tocăniță sau cu ce mănâncă el, doar dacă mănâncă mai puțin.
Sunt oameni care mănâncă de cinci ori pe zi, potrivit sfaturilor nutriționiștilor clasici. Adică au trei mese principale și două gustări.
Dacă renunți la gustările dintre mese, deja poți vedea rezultate.
„Dacă ai ajuns la trei mese alea ale tale cu sarmale, cu ardei umpluți, cu tocăniță […] din alea, dacă tu reduci la jumătate cantitatea, vei slăbi cu mâncarea aia a ta”.
Citește și Pentru a nu vă îngrășa la menopauză, reduceți mesele la 2 pe zi dr. Mihaela Bilic
Sursă articol: Fain & Simplu cu Mihai Morar, Legile Nutriționistului Anti-Diete. Doctor Mihaela Bilic: https://www.youtube.com/watch?v=aeaCTRmdD48&ab_channel=BucatarasTVBucatarasTV
sursa: lataifas.ro