Echitaţia în tradiţia franceză a fost înscrisă în anul 2011 pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, potrivit paginii de internet a organizaţiei, https://ich.unesco.org.
Echitaţia este, în sensul larg, sportul călăriei. În sensul restrâns al termenului, ea reprezintă modul în care se călăreşte corect un cal de călărie. Practic, este o şcoală de călărie în care se încurajează o relaţie armonioasă între cai şi oameni. Antrenamentul de echitaţie implică încorporarea non-violenţei, lipsa de constrângere, înţelegerea stării de spirit şi a corpului unui cal, precum şi acţionarea în consecinţă. Şcoala îşi învaţă astfel călăreţii să respecte şi să iubească animalele, se explică pe https://ich.unesco.org/en/RL/equitation-in-the-french-tradition-00440.
Cunoaşterea animalului în sine (fiziologic, psihologic, anatomic) şi a naturii umane (emoţii şi trup) sunt completate de starea de spirit a călăreţului care combină priceperea şi respectul pentru cal. Fluiditatea mişcărilor şi flexibilitatea articulaţiilor asigură ca participarea armăsarului la exerciţii fără constrângere. Deşi echitaţia este practicată în toată Franţa, dar şi în alte părţi ale lumii, cea mai cunoscută şcoală în acest sens este Cadre Noir din localitatea Saumur, cu sediul la Şcoala Naţională de Echitaţie – École Nationale D’équitation (ENE).
Cadre Noir fost fondată în 1814 ca instituţie academică militară şi de şcoală înaltă de călărie, în 1828 având loc primele demonstraţii publice. În 1972 s-a format École Nationale D’équitation.
Astăzi, complexul în care îşi desfăşoară activităţile École Nationale D’équitation dispune de o infrastructură impresionantă, menţionează https://www.ifce.fr/cadre-noir/. Ansamblul sportiv de 300 de hectare dispune de 50 de kilometri de piste amenajate, zece manejuri olimpice, cinci manejuri de antrenament, un amfiteatru, o clinică veterinară, o şelărie de onoare în care harnaşamentele, adevărate opere de artă, sunt înşiruite ca la paradă pentru cei peste 400 de cai ai şcolii. Anual, sunt formaţi aici în jur de 2.000 de stagiari care beneficiază de o instruire demnă de renumele şcolii de echitaţie. În paralel, instituţia desfăşoară activităţi de cercetare în domeniul tehnic, ştiinţific şi pedagogic.
Baletul cailor conduşi de cei mai performanţi instructori Cadre Noir încântă şi surprinde de fiecare dată. Spectacolele au loc tot timpul anului, atât la Saumur, cât şi în cadrul diverselor evenimente de gală franceze şi internaţionale. În 2021, Salonul Calului de la Versailles a reuşit să reunească pentru prima dată într-un spectacol unic cele trei şcoli europene de artă ecvestră de la Saumur, Viena (Austria) şi Jerez (Spania). AGERPRES/(Documentare – Cristian Anghelache, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.ich.unesco.org
sursa: AGERPRES