Sute de localități din mai multe județe ale țării se confruntă cu probleme în furnizarea apei potabile, pe fondul debitelor scăzute înregistrate pe mai multe râuri. Autoritățile fac apel către populație să folosească apa rațional, pentru a se asigura că aceasta ajunge la toți consumatorii, cu prioritate pentru consum.
Potrivit informațiilor furnizate de Apele Române, în prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 80,46%, cu un volum de circa 3,49 miliarde metri cubi. Însă, până la sfârșitul lunii iulie, se estimează că acest coeficient va scădea la aproximativ 77%.
În acest context, apa este furnizată cu restricții în 291 de localități care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, printre acestea numărându-se orașe precum Roman, Pașcani și Hârlău. Cele mai afectate județe sunt Botoșani, Vaslui, Iași, Neamț, Vrancea, Galați, Bacău, Dolj, Gorj și Teleorman.
De asemenea, există 239 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale (fântâni secate), și care au restricții de furnizare a apei. Cele mai afectate în acest sens sunt județele Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași și Galați.
Reprezentanții Apelor Române precizează că, pe mai multe sectoare de râuri, se înregistrează debite sub media multianuală, fiind vorba despre 4 sectoare pe râurile interioare, respectiv Jiu, pârâul Homorodul Mare, pârâul Fișag, pârâul Belinul Mic, Saciova, Buzău și Ialomița.
În aceste condiții, autoritățile fac apel către populație să folosească apa rațional, astfel încât aceasta să ajungă tuturor, cu prioritate pentru consum. Totodată, se monitorizează permanent situația resurselor de apă și modul de aplicare a prevederilor Planului de restricții și folosire a apei în perioade deficitare.