Românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 2% din PIB, cu doar 1,2% mai puțin decât valoarea investițiilor străine directe (ISD) atrase de România anul trecut, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR). Această sumă reprezintă un nou record și este de peste două ori mai mare decât cea din urmă cu un deceniu.
În ultimul deceniu, valoarea totală a remiterilor lucrătorilor români plecați în afară s-a ridicat la peste 46,5 miliarde de euro, cu doar 14,2% sub nivelul Investițiilor Străine Directe (ISD-urilor) intrate în țară în același interval. Remiterile românilor din străinătate reprezintă, alături de ISD-uri și de fonduri europene, surse importante de susținere a deficitului de cont curent și a monedei naționale.
Marea Britanie s-a menținut în 2023, pentru al doilea an la rând, drept țara de origine a celor mai însemnate remiteri ajunse în România, cu aproape un sfert din totalul remiterilor, respectiv 1,5 miliarde de euro. Germania a ocupat poziția a doua, cu 1,4 miliarde de euro.
Datele BNR arată că remiterile lucrătorilor români din diaspora s-au dovedit a fi în ultimul deceniu o sursă mai de încredere de valută decât investițiile străine directe, care au cunoscut ample fluctuații. Mai mult, în 2014, 2019 și 2020, remiterile au depășit ca valoare ISD-urile.
Potrivit Eurostat, la nivelul anului 2022, valoarea remiterilor ajunse în România era de 2,9% din PIB, a treia cea mai ridicată din UE, după Croația și Letonia. Deficitul de cont curent al României ar fi fost de 33,5 miliarde de euro în loc de 26,1 miliarde de euro în 2022, în absența remiterilor, reiese din calculele oficiului european de statistică.
Datele Băncii Mondiale sugerează că România se bucură de unul dintre cele mai ridicate niveluri ale remiterilor lucrătorilor din străinătate, clasându-se pe locul 17 în lume în 2022, față de locul 54 în 2007. Astfel, românii din diasporă s-au dovedit a fi o sursă vitală de venituri pentru țară, concurând chiar și cu investițiile străine directe.